Recent Forum Posts
From categories:
page 1123...next »

Ο Δήμος Ικαρίας λοιπόν καλεί τους δημότες του σε ‘δημόσια διαβούλευση’ και σε ‘δημόσιο διάλογο’ για τις ΑΠΕ στο νησί μας και ειδικότερα σε σχέση α) με την εκμετάλλευση της γεωθερμίας και β) του αιολικού δυναμικού του νησιού μας.

Η πρόσκληση αυτή είναι ιδιαίτερα προβληματική διότι δεν έχει προηγηθεί καμία εκ των προτέρων υπεύθυνη και πλήρης ενημέρωση για τα θέματα αυτά όπως ορίζεται από τη σύμβαση του Άαρχους, που έχει υπογράψει η Ελλάδα και που δεσμεύει τη Δημοτική μας Αρχή.

Ειδικότερα, πως είναι δυνατόν να καλούμαστε να κάνουμε προτάσεις, ενστάσεις ή να αποφασίσουμε για το εάν επιθυμούμε ή όχι να γίνει μια έρευνα (που έχει ήδη προκηρυχθεί από το ΥΠΕΚΑ και που σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες από το ίδιο το ΙΓΜΕ η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη εγκρίνει κονδύλι). Το να συμμετάσχουμε στη λήψη μιας απόφασης για το αν θα γίνει μια έρευνα ή όχι δεν είναι καθόλου το ίδιο με το να συμμετάσχουμε στη λήψη μιας απόφασης για το αν θέλουμε ή όχι να γίνει ένα εργοστάσιο γεωθερμίας στο νησί μας..Εκτός αν η έρευνα γεωθερμικών πεδίων έχει σημαντικά περιβαλλοντικά κόστη, κάτι για το οποίο όμως δεν έχουμε καμία απολύτως ενημέρωση.

Πως είναι δυνατόν να καλούμαστε να συμμετάσχουμε στη λήψη μιας απόφασης σε σχέση με την επενδυτική πρόταση του Ομίλου Μυτιληναίου για την εκμετάλλευση του αιολικού δυναμικού του νησιού μας, χωρίς να υπάρχει εκ των προτέρων πλήρης και υπεύθυνη ενημέρωση -τόσο από την ενδιαφερόμενη εταιρεία (ως συμβαλλόμενο μέρος) όσο και από τον Δήμο (ως δημόσια αρχή)-, σε σχέση με τις επιπτώσεις ενός αιολικού βιομηχανικού σταθμού στο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία* (σχετικά με τα είδη των περιβαλλοντικών πληροφοριών που υποχρεούται ο Δήμος να μας παρέχει: βλ. www.nomosphysis.org.gr/articles.php?artid=129&lang=1&catpid=6.

Η συνθήκη του Άαρχους αναγνωρίζει τρία βασικά δημόσια δικαιώματα σε σχέση με περιβαλλοντικά θέματα: 1) το δικαίωμα στη πρόσβαση στη περιβαλλοντική πληροφορία 2) το δικαίωμα στη συμμετοχή στη λήψη περιβαλλοντικών αποφάσεων και 3) το δικαίωμα της ισότιμης πρόσβασης στη δικαιοσύνη για προσβολή δημοσίων αποφάσεων που έχουν παρθεί χωρίς να τηρούνται τα δυο προαναφερθέντα δικαιώματα ή η περιβαλλοντική νομοθεσία εν γένει (Ε.Ενταφιανός, 2011, “Η Σύμβαση του Άρχους: Μια Επισκόπηση” στο The Cyprus Dossier).

Ο Δήμος Ικαρίας προσπερνά την υποχρέωση της ενεργούς διάδοσης όλων των σχετικών πληροφοριών που διαθέτει για το συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο καταπατώντας το δικαίωμά μας για πλήρη και υπεύθυνη ενημέρωση, η οποία όμως τίθεται ως βασική προϋπόθεση για την άσκηση του δεύτερου δικαιώματός μας- τη συμμετοχή στη λήψη της σχετικής απόφασης. Η αρχή της ελεύθερης, εκ των προτέρων και ενημερωμένης συναίνεσης της τοπικής κοινωνίας (FPIC) για θέματα που αλλοιώνουν με μη αναστρέψιμο τρόπο το περιβάλλον που θα κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές διαστρεβλώνεται και η λήψη της απόφασης μετατίθεται περίτεχνα σε ‘ομάδα ειδικών’ (διάβαζε αντικειμενικών, αδιάβλητων, δίκαιων, ηθικών, σοφών κ.λ.π.) ενώ ο ρόλος του κοινού περιορίζεται σε συμβουλευτικό και (λίγο αργότερα) σε ρόλο θεατή…. (Εύγε!)

Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Διάσωση του Πράμνειου Όρους

Σημείωσεις

*Στην ημερίδα της Εταιρείας Ικαριακών Μελετών για το θέμα της γεωθερμίας, όπως και στο πρόσφατο συνέδριο της ίδιας Εταιρείας για τις ΑΠΕ γενικά, δεν λάβαμε πλήρη ενημέρωση για αυτά που καλούμαστε τώρα να αποφασίσουμε. Ειδικότερα, στην ημερίδα της προηγούμενης άνοιξης το ζήτημα της γεωθερμίας παρουσιάσθηκε εντελώς μονομερώς (π.χ. η καρτέλα του powerpoint με τις αρνητικές πλευρές της γεωθερμίας σε εισαγωγική παρουσίαση για αυτή τη μορφή ενέργειας προσπεράστηκε με απίστευτη ταχύτητα και δεν συζητήθηκε). Στο τελευταίο συνέδριο της εν λόγω Εταιρείας (Οκτώβρης 2011), κάθε απόπειρα να αρθρωθεί λόγος αντίθετος με τις α/γ και κάθε ερώτηση σε σχέση με αιολικούς βιομηχανικούς σταθμούς καταπνίγηκε με το επιχείρημα ότι το συγκεκριμένο συνέδριο δεν αφορά το έργο αυτό ειδικά, αλλά τις ΑΠΕ συνολικά.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε τη πρόσκληση του Δήμου Ικαρίας σε Δημόσια Διαβούλευση (πηγή: www.ikariaki.gr).

Είναι ίσως η μεγαλύτερη παγίδα που έχει στηθεί : Η Πράσινη Ανάπτυξη.
Αφού έφτασαν τον πλανήτη στα πρόθυρα της καταστροφής , «πουλάνε» τώρα και την σωτηρία του.
Αμφίβολης απόδοσης παλιές γνωστές τεχνολογίες , εφαρμόστηκαν σε «νέα προϊόντα» και πλασάρονται σαν την λύση στο πρόβλημα.
Ποιοι πουλάνε : Οι γνωστές πολυεθνικές , έμποροι της ενέργειας.
Ποιοι αγοράζουν: Όλοι εμείς (Βλέπε τέλος ΑΠΕ).
Ποιοι κερδίζουν : Αυτοί που κέρδιζαν πάντα.
Ποιοι χάνουν. Εμείς οι μαλ..ες.
Ποιο καλά εξηγιόνται οι Κινέζοι: Και προιόντα πράσινης τεχνολογίας παράγουν, αλλά και δεν γουστάρουν να «πριμοδοτήσουν» στην χώρα τους τέτοιες παραγωγές ΑΠΕ. Κορόιδα είναι?
Και η πλάκα είναι ότι βάλθηκαν να μας πείσουν ότι η πράσινη ανάπτυξη είναι η διέξοδος για την κρίση. Αν είναι δυνατόν? (Θέσεις εργασίας και κουραφέξαλα).
Ποιες θέσεις εργασίας ? Στην Γερμανία (που είναι τα εργοστάσια παραγωγής) και να πληρώνουμε τις θέσεις αυτές εμείς? (μέσω του τέλους ΑΠΕ). Έλεος (όπως θα έλεγε και η Λιάνα)

by enalios (guest), 28 Apr 2011 13:38

ΑΙΟΛΙΚΑ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΑ
Ανεμογεννήτριες ονομάζονται οι λευκές κάθετες γιγάντιες ταφόπλακες του τουρισμού της οικονομίας και της ανεπανάληπτης ομορφιάς της ΚΡΗΤΗΣ.
Λοιπόν να μην επιτραπεί η εγκατάστασή ουτε μιας ανεμογεννήτριας παραπάνω απο οσες χρειάζονται για να καλυφτούν οι ανάγκες της μεγαλονήσου.

by dino (guest), 26 Feb 2011 18:07

Ανεμογεννήτριες ονομάζονται οι λευκές κάθετες γιγάντιες ταφόπλακες του τουρισμού της οικονομίας και της ανεπανάληπτης ομορφιάς της ΚΡΗΤΗΣ.
Λοιπόν να μην επιτραπεί η εγκατάστασή ουτε μιας ανεμογεννήτριας παραπάνω απο οσες χρειάζονται για να καλυφτούν οι ανάγκες της μεγαλονήσου.

by dino (guest), 26 Feb 2011 18:05

Ομόφωνα εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), κατά τη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης, η χωροθέτηση και αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 32ΜW, στη θέση Τσιβέρι Βοιωτίας.

Να σημειωθεί ότι το αιολικό πάρκο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 10 χλμ από τη Μονή του Οσίου Λουκά – μνημείο της Unesco -, με συνέπεια οι ανεμογεννήτριες να είναι ορατές από τον περιβάλλοντα χώρο της.

Για αντίστοιχους λόγους ορατότητας εγκαταστάσεων από τη μονή έχουν απορριφθεί στο παρελθόν έως και … ταπεινές στάνες.


Πηγή: ημερήσιος Τύπος 29/1/2011
apopigadi1
Οι κάτοικοι του Αποπηγαδιού έστειλαν αναφορά στις αρμόδιες υπηρεσίες καταγγέλοντας ότι η διάνοιξη δρόμων για την κατασκευή του αιολικού σταθμού έχει ήδη προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στο βουνό. Παρατηρούν ότι η αιολική εταιρεία έχει παραβιάσει το επιτρεπόμενο πλάτος του δρόμου ενώ εγείρουν ερωτήματα νομιμότητας των δρόμων σε σχέση με το προστατευτικό καθεστώς της περιοχής.

Η επιστολή των κατοίκων στις 20 - 12 - 2010 έχει ως εξής :

Προς
Διεύθυνση Δασών Χανίων
Αστυνομικό τμήμα Καντάνου
Εισαγγελεία Χανίων
Εισαγγελία Αρείου Πάγου
Υπουργό Περιβάλλοντος
Περιφερειάρχη Κρήτης

Στο υπ΄ Αριθ. Πρωτ. 1906/16-4-2010 έγγραφο σας που μας αποστείλατε, σχετικά με το δασικό δρόμο πρόσβασης στον αιολικό σταθμό των τριών Α/Ν, που η εταιρεία “Αιολική Μουσούρων Α.Ε.” έχει διανοίξει στο Αποπηγάδι, αναφέρετε ότι «Στην έγκριση, τίθενται ως όροι για την διάνοιξη της οδοποιίας προσπέλασης, πλάτος καταστρώματος ίσο με 6 μέτρα και μέση ζώνη κατάληψης ίση με τα 8 μέτρα. […]»
ενώ μετά την αυτοψία των υπαλλήλων της υπηρεσίας σας στην περιοχή«[…] Εντοπίστηκε αυξημένο πλάτος καταστρώματος (από 7 μέχρι και 10,2 μέτρα σε 5 αντιπροσωπευτικές θέσεις που έγιναν μετρήσεις) σε μήκος 1700 -1900 περίπου μέτρων από την διασταύρωση της ασφάλτου προς Σπίνα (αρχή του δρόμου προσπέλασης). Στα υπόλοιπα περίπου 2300-2500 μέτρα, το πλάτος του καταστρώματος ήταν σχεδόν σε όλες τις θέσεις που μετρήθηκαν, μικρότερο των 6 μέτρων (από 4,8 ως 5,4 μέτρα εκτός από μια θέση, στην οποία το πλάτος ήταν 7 μέτρα). Το συνολικό πλάτος της ζώνης κατάληψης ήταν, σε όλες τις θέσεις στις οποίες αυτό εκτιμήθηκε, πάνω από 8 μέτρα (από 8,2 ως 19,9 μέτρα με μέσο όρο τα 11,3 μέτρα).

Στην Α.Ε. Αιολική Μουσούρων, στην οποία συναποστέλλεται το παρόν, εφιστάτε η προσοχή, για:

 1. Την υποβολή αναλυτικών σχεδίων διατομών της οδού προσπέλασης, με βάση το δεδομένο ότι, το πλάτος του καταστρώματος αυτής θα περιορίζεται στα 6 μέτρα και με βάση τις πραγματικές κλήσεις του φυσικού πρανούς στη ζώνη διέλευσης της οδού. Τα στοιχεία αυτά θα πρέπει να υποβληθούν στην Δ/νση Δασών Χανίων, για να ελεγχθούν και να ληφθούν τα τυχόν αναγκαία μέτρα.
 2. Τη μη περαιτέρω αύξηση του πλάτους της οδού.
 3. Την κατασκευή, οπωσδήποτε, οχετών απορροής των ομβρίων, μέσα στο ήδη διαμορφωμένο κατάστρωμα της οδού (παρατηρήθηκαν ήδη, κατά θέσεις, φαινόμενα έντονης διάβρωσης, κυρίως του καταστρώματος της οδού).
 4. Την άμεση έναρξη προμελέτης αποκατάστασης του χώρου επέμβασης, σύμφωνα με τον όρο 8 της τροποποιημένης έγκρισης επέμβασης, σε συνεργασία με τη Δ/νση Δασών Χανίων.»

Όμως σε χθεσινή (Κυριακή) επίσκεψη μας στην περιοχή διαπιστώσαμε ότι η εταιρεία κατά παράβαση των παραπάνων, αυξάνει ακόμη περισσότερο το ήδη παράνομο πλάτος της οδού καταστρέφοντας το δάσος και ανοίγει τους οχετούς απορροής των ομβρίων έξω από το ήδη διαμορφωμένο κατάστρωμα. Σε ένα σημείο μάλιστα, η καταστροφή όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και από τις φωτογραφίες που σας καταθέτουμε, ο δασικός δρόμος έχει μετατραπεί σε γιγάντια πλατεία - αεροδρόμιο, με εκβραχισμούς, μπαζώματα και τεράστια κατστροφή του δάσους.

Η άδεια εγκατάστασης που ανανέωσε ο περιφεριάρχης στις 7/7/2010 δεν νομιμοποιεί και δεν επιτρέπει τα έργα που αυτή τη στιγμή παράνομα γίνονται στο δρόμο.
Από τη μεριά σας έχετε προβεί, όπως διά νόμου και Συνταγματικής επιταγής προβέπεται, σε Διοικητική Αποβολή από το πέραν των 6 μέτρα δρόμο και κήρυξη αναδασωτέας έκτασης.Βάση ποιας, μελέτης δασικής οδοποιίας (Γ κατηγορίας) κατασκευάζεται αυτός ο δρόμος;

Παρακαλούμε όπως προβείται άμεσα στο χώρο για αυτοψία - έλεγχο και για να σταματήσετε τα εργά που κατασστρέφουν το δάσος, το οποίο μάλιστα η υπηρεσία σας έχει κηρύξει σε “προστατευτικό.”

Για την Πρωτοβουλία Κατοίκων Σπίνας, Φλωρίων Παλαιών Ρουμάτων και Σέμπρωνα

Καρυωτάκης Κωστής
Σολανάκης Ευτύχης

Μικροσυμφέροντα κρατάνε την Ελλάδα δέσμια. Η χώρα μας με τόσο ήλιο και αέρα να την τα εκμεταλεύεται για χάριν κάποιων στενόμυαλων βολεμένων. Βρέ ουστ!

by stayros (guest), 21 Dec 2010 05:34

Η πρόσφατη απόρριψη εκ μέρους του ΣτΕ της αίτησης αναστολής κατά του αιολικού Σταθμού στο Αποπηγάδι, προκάλεσε μεγαλύτερη συσπείρωση των κατοίκων που αντιδρούν στο έργο. Στις 5/12/2010 ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σπίνας αποφάσισε:

 • Την συμπαράσταση και ενεργό συμμετοχή στον αγώνα της Πρωτοβουλίας των κατοίκων Σπίνας, Φλωρίων, Παλαιών Ρουμάτων και Σέμπρωνα για τη διάσωση του Αποπηγαδιού.
 • Την υπεράσπιση των περιουσιών και των νερών του Αποπηγαδιού από την αρπάγη του κράτους και των εταιριών, όπως και την υπεράσπιση του φυσικού περιβάλλοντος του ιστορικού βουνού.

Ποιο συγκεκριμένα κατέληξαν στο παρακάτω ομόφωνα ψήφισμα:

Ως μέλη του πολιτιστικού συλλόγου Σπίνας ο “Καπετάν Κουμής” εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση μας στο καθόλα δίκαιο και έντιμο αγώνα της Πρωτοβουλίας των κατοίκων Σπίνας, Φλωρίων, Παλαιών Ρουμάτων και Σέμπρωνα, ενάντια στην αρπαγή των περιουσιών μας από το κράτος και ενάντια στη μετατροπή του Αποπηγαδιού σε γιγάντιο βιομηχανικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, που θα έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή ενός μοναδικού σε ομορφιά και βιοποικιλότητα οικοσυστήματος.

Και όλα αυτά για τα οφέλη των πολυεθνικών, που σε αγαστή συνεργασία με την πολιτεία, αποφασίζουν δικτατορικά και μιας διώχνουν από τον τόπο μας, με πρόσχημα ότι σώζουν το περιβάλλον. Οι ίδιοι που στην ουσία ευθύνονται για την καταστροφή του, εμφανίζονται τώρα αυτόκλητοι σωτήρες, ενώ στην πραγματικότητα το μόνο που επιδιώκουν είναι οι μεγάλες επιδοτήσεις και τα σίγουρα κέρδη, εις βάρος όλων μας.

Θα πρέπει όμως όλοι αυτοί, οι επίδοξοι σύγχρονοι κατακτητές, να γνωρίζουν ότι η Σπίνα ουδέποτε υποτάχθηκε, ούτε στους Ενετούς, ούτε στους Τούρκους και ότι όσο υπάρχουν απόγονοι του “Καπετάν Κουμή”, δεν θα επιτραπεί η άλωση του Αποπηγαδιού. Και αν τώρα πανηγυρίζουν ότι κέρδισαν μία “μάχη” στο ΣΤΕ (οι κάτοικοι έχουν κερδίσει την πρώτη και έπονται πολλές ακόμη) και επικαλούνται δήθεν τη νομιμότητα, ας μην ξεχνούν ότι στο ΣΤΕ δεν δικάστηκε το ιδιοκτησιακό και ότι οι ίδιοι και η πολιτεία είναι οι παράνομοι, ενάντια στο Σύνταγμα, καταπατητές των περιουσιών μας.

Όσο για τους υποτιθέμενους “πολύ λίγους” που αντιδρούν στα έργα τους, οι πρόσφατες ομόφωνες αποφάσεις, για ολοκληρωτική αρνητική γνωμοδότηση και απόρριψη του υβριδικού - υδροηλεκτρικού στη “Στρογγυλή Κορφή” (στο Αποπηγάδι), που πάρθηκαν προσφάτως από τα δημοτικά συμβούλια της Καντάνου, των Βουκολιών και του Ανατολικού Σελίνου, παρουσία διακοσίων τουλάχιστον πολιτών, τους διαψεύδουν ολοσχερώς.
Είναι καιρός πια να συνειδητοποίησουν ότι με κανένα τρόπο και μέσο δεν θα μπορέσουν να μας στερήσουν την συνταγματικά κατοχυρωμένη «ελεύθερη χρήση και κάρπωση της περιουσίας μας». Γιατί δεν υπάρχει κανένα χρηματικό αντάλλαγμα, καμιά υπόσχεση, κανένα παράνομο και ψεύτικο ιδιωτικό συμφωνητικό να υπογράψουμε για την ελευθερία μας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου των Απανταχού Σπινιωτών “Καπετάν Κουμής”

"Χανιώτικα Νέα " και "Σελινιώτικα Νέα" 9/12/2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 4/12/2010

Ανάπτυξη αιολικών σταθμών με ποιούς όρους;

Οι πολίτες παρεμβαίνουν

Καθώς οι αιτήσεις και οι άδειες παραγωγής και εγκατάστασης Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ), με τις “τελευταίας γενιάς” ανεμογεννήτριες των 120+ μέτρων ύψος, αυξάνονται διαρκώς, χωρίς κανένα ουσιαστικό έλεγχο, όλο και περισσότεροι μπαίνουν στη διαδικασία να αναρωτηθούν και να διερευνήσουν κατά πόσο τελικά εμφανίζει θετικό ισοζύγιο η σχέση κόστους - οφέλους αυτής της διαδικασίας. Με αφετηρία αυτή ακριβώς τη διαπίστωση, κατόπιν πρωτοβουλίας του Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου, πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο 4/12, στην Αθήνα, συνάντηση εκπροσώπων τοπικών συλλόγων και φορέων, οικολογικών κινήσεων και κινήσεων πολιτών, καθώς και μεμονωμένων πολιτών από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τεχνικών, με θέμα τη μαζική και ανεξέλεγκτη χωροθέτηση ΑΣΠΗΕ. Κοινές διαπιστώσεις των συμμετεχόντων αποτέλεσαν:

 • Η αιολική βιομηχανία έχει επιτύχει να εμφανίζεται από τα κυρίαρχα ΜΜΕ ως η “πανάκεια” για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με αποτέλεσμα να περνάει στο ευρύ κοινό το μήνυμα της ανάγκης εγκατάστασης αιολικών σταθμών με οποιοδήποτε οικολογικό και κοινωνικό κόστος. Στo πλαίσιο αυτής της “καμπάνιας”, φυσικά, αποκρύπτονται και οι σοβαρές επιπτώσεις από την εγκατάσταση των αιολικών σταθμών, όσο και μία πληθώρα εγγενών αδυναμιών, που συνοδεύουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΣΠΗΕ (ασυνεχής παραγωγή ενέργειας, αδυναμία αποθήκευσης περίσσειας παραγόμενης ενέργειας, πρόκληση ανισορροπιών στο σύστημα διανομής, υπέρογκο κόστος που τελικά μετακυλύεται στον καταναλωτή)
 • Ισως για πρώτη φορά μια οχλούσα βιομηχανική δραστηριότητα απαλλάσσεται, σχεδόν πλήρως, από περιβαλλοντικούς και χωροταξικούς περιορισμούς. Με πολιτικό και επικοινωνιακό περιβάλλον κομμένο και ραμμένο στα συμφέροντά τους, οι εταιρείες ανάπτυξης ΑΣΠΗΕ εισβάλλουν με τον πλέον επιθετικό τρόπο στα τελευταία οχυρά άγριας ζωής και σε απαράμιλλης αξίας φυσικά τοπία, με χωροθετήσεις και εγκαταστάσεις που, σχεδόν στο σύνολό τους, έγιναν χωρίς την παραμικρή συμμετοχή, ούτε καν τη στοιχειώδη ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών
 • Στον τομέα της αιολικής ενέργειας πρωτοστατούν σε μεγάλο βαθμό οι γνωστοί μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι, οι οποίοι ενώ επενδύουν, παράλληλα, σε ρυπογόνες μορφές ενέργειας και ευθύνονται για την οικολογική υποβάθμιση πολλών περιοχών, ανά την Επικράτεια, αναβαπτίζονται στην “κολυμβήθρα του Σιλωάμ” των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και εμφανίζονται ως φέροντες οικολογικές ευαισθησίες

Κοινή πεποίθηση των συμμετεχόντων είναι πως απαιτείται άμεσα συντονισμός και συλλογική δράση σε όλα τα επίπεδα για να καταστεί δυνατός ο κοινωνικός και περιβαλλοντικός έλεγχος της διαδικασίας εγκατάστασης ΑΣΠΗΕ, που συνειδητά παραλείπει να εφαρμόσει η Πολιτεία. Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε πως είναι ανάγκη:

 • να ενισχυθεί η συλλογική δράση στο αδειοδοτικό και νομικό σκέλος της εγκατάστασης ΑΣΠΗΕ
 • να ενταθεί η προσπάθεια εναλλακτικής ενημέρωσης, που έχει ήδη ξεκινήσει, ώστε το ζήτημα της εγκατάστασης ΑΣΠΗΕ να τεθεί στις πραγματικές του διαστάσεις και να απενοχοποιηθεί η ανάδειξη των επιπτώσεων της χωροθέτησης και της εγκατάστασής τους, με το υφιστάμενο καθεστώς.
 • να τονιστεί ότι το οικονομικό - επενδυτικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο προωθείται η μαζική εγκατάσταση ΑΣΠΗΕ, με ναυαρχίδα το περίφημο νομοσχέδιο “fast track”, απειλεί με άνευ προηγουμένου αλλοίωση το φυσικό και πολιτιστικό κεφάλαιο της Ελλάδας.
 • να ενισχυθεί η διαδικασία επεξεργασίας και προβολής των θέσεων των συμμετεχουσών συλλογικοτήτων σχετικά με το ενεργειακό ζήτημα της χώρας, που βασίζεται στην άμεση εφαρμογή προγράμματος μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και στη θέσπιση κινήτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας, στην αύξηση της ισοβαρούς διείσδυσης των ΑΠΕ μέσω της προώθησης οικιακών και μικρών, τοπικής εμβέλειας και προσαρμοσμένων στις τοπικές ιδιαιτερότητες εφαρμογών, στην αύξηση του κοινωνικού ελέγχου και της συμμετοχής των πολιτών στην ενεργειακή διαχείριση.

Αποφασίστηκε, τέλος, αυτή η συνάντηση να αποτελέσει το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός ευρύτερου δικτύου ενημέρωσης, συντονισμού και αλληλοϋποστήριξης, σχετικά με εγκαταστάσεις ΑΣΠΗΕ που θέτουν σε κίνδυνο τους πολύτιμους φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους της Ελλάδας.

Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου

Πληροφορίες
Αλέξανδρος Μαβής 2282022929
Αποστόλης Καλτσής 6937911948

Προς: Την ΤΕΔΚ Χανίων και τα δημοτικά συμβούλια των δήμων Καντάνου, Βουκολιών, Μουσούρων και Ανατολικού Σελίνου.

Εμείς οι υπογράφοντες, κάτοικοι - ιδιοκτήτες των χωριών του Αποπηγαδιού, αλλά και οι πολίτες - κάτοικοι των όμορων χωριών, ζητούμε από την ΤΕΚΔ Χανίων και τα δημοτικά συμβούλια των δήμων Καντάνου, Βουκολιών, Μουσούρων και Ανατολικού Σελίνου, την απολύτως αρνητική γνωμοδότηση και καταψήφιση της “ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΏΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ” της εταιρείας “Αιολικής Μουσούρων Α.Ε.” για το « Αιολικό - Αντλητικό - Υδροηλεκτρικό σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εγκατεστημένης ισχύος 5,1 MW αιολικά και 5 MW υδροηλεκτρικό - αντλητικό στη θέση “Στρογγυλή Κορυφή Ν. Χανίων”», για τους κάτωθι ουσιαστικούς λόγους:

 • Εκκρεμεί η επίλυση του ιδιοκτησιακού προβλήματος που ανέκυψε για τους κατοίκους των χωριών του Αποπηγαδιού (Σπίνας, Φλωρίων, Παλαιών Ρουμάτων, Σέμπρωνα, και Ανατολικού Σελίνου), με την αρπαγή των περιουσιών μας από το κράτος, διότι οι εταιρείες ζήτησαν και πέτυχαν τον χαρακτηρισμό τους σε δασικές, χωρίς κανένας- ούτε οι τότε δήμαρχοι που όφειλαν- να μας ενημερώσει, με αποτέλεσμα να χαθούν οι προθεσμίες για ενστάσεις, οι πράξεις να τελεσιδικίσουν και οι ιδιοκτησίες μας αγορασμένες με τον ιδρώτα και το αίμα των πατεράδων και παππούδων μας να έχουν παραχωρηθεί με παράνομο τρόπο από το δημόσιο σε ιδιωτικές εταιρείες παραβιάζοντας ευθέως το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους. Η ατομική ιδιοκτησία προστατεύεται από το Σύνταγμα της Ελλάδος αρθ. 17.Και όλα αυτά παρότι σύμφωνα με το άρθρο 62 παρ. 2 του ν. 998/1979, το «τεκμήριο κυριότητας υπέρ του δημοσίου επί των δασών και των εν γένει δασικών δεν ισχύει εις την περιφέρεια των πρωτοδικείων της Κρήτης…»Σήμερα το κράτος όχι μόνο δεν επιλύει το πρόβλημα παρότι οι αρμόδιες υπηρεσίες και το υπουργείο αποδέχονται ότι έχουν γίνει λάθη και παραλήψεις στις διαδικασίες των χαρακτηρισμών του δασαρχείου και εισηγήθηκαν την επανάληψη τους, αλλά προκλητικά προχωράει στην αδειοδότηση και άλλων έργων πάνω στις περιουσίες που μας άρπαξε.Είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε καμιά καταπάτηση στις περιουσίες μας.
 • Εκκρεμεί στο ΣΤΕ η αίτηση μας για αναστολή και ακύρωση, της κατασκευής τριών Α/Ν στην “Στρογγυλή Κορυφή” από την ίδια εταιρεία. Έχει σταματήσει κάθε εργασία με την προσωρινή διακοπή των εργασιών από το ΣΤΕ από τις 5/5/2010.Θεωρούμε τουλάχιστον προκλητικό και ανήθικο, αλλά και του εκ του πονηρού, το να συζητάμε την αδειοδότηση άλλων γιγαντιαίων μάλιστα έργων ενώ εκκρεμεί στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας, η νομιμότητα του πρώτου.
 • Σύμφωνα με την πρώτη προσφυγή μας στο ΣΤΕ (στην οποία έχουμε δικαιωθεί) για την αδειοδότηση έργων ΑΠΕ η νομολογία επιβάλλει την προηγούμενη σύνταξη Ειδικών ή Περιφερειακών Πλαισίων Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου ανάπτυξης κατά τις διατάξεις του ν. 2742/99 ή το χαρακτηρισμό της περιοχής κατά το άρθρο 10 του ίδιου νόμου, ως Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων, ενώ δεν έχει προηγηθεί σε επίπεδο νομού συνολική μελέτη κατά την οποία να συνεκτιμώνται αφ ενός μεν οι ενεργειακές ανάγκες τις οποίες πρόκειται να καλύψουν οι προς εγκατάσταση σταθμοί, αφ ετέρου δε και προέχοντος οι επιπτώσεις στην περιοχή από την εγκατάσταση του συνόλου των Α/Ν και των υβριδικών - υδροηλεκτρικών και να προσδιορίζεται ο συνολικός αριθμός σταθμών που μπορούν να εγκατασταθούν στην περιοχή του Αποπηγαδιού χωρίς να σημειωθεί υπέρβαση στην φέρουσα ικανότητα του στον τομέα αυτό. Αντιθέτως διαπιστώνουμε ότι η εταιρεία, με παράνομη κατάτμηση των έργων της, προχωρά στην τμηματική αδειοδότηση τους, αποφεύγοντας έτσι με αυτό τον τρόπο την συνολική εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το σύνολο των έργων της στο Αποπηγάδι, αλλά και της αλληλεπίδρασης τους με τα αντίστοιχα έργα ΑΠΕ άλλων εταιρειών. Περιβαλλοντικές επιπτώσεις που ενώ μεμονωμένες εμφανίζονται από τις εταιρείες ως αμελητέες στο σύνολο τους και αθροιστικά θα είναι ολέθριες και ισοπεδωτικές για τον ορεινό όγκο και τον υδροφόρο ορίζοντα του Αποπηγαδιού. Έτσι η “Αιολική Μουσούρων”, σε αγαστή συνεργασία με την πολιτεία, που μέχρι χθες μας έλεγε για τρεις μόνο Α/Ν, σήμερα έχει πάρει άδεια από τη ΡΑΕ για 40 επιπλέον, 6 στην “Στρογγυλή Κορυφή” και 34 στην περιοχή “Σπίνας”. Σήμερα μας ζητά άδεια για ένα υβριδικό - υδροηλεκτρικό με δεξαμενές 60.000 κ.μ και 80.000 κ.μ. αντίστοιχα, αύριο όπως προκύπτει από την υδρολογική μελέτη που έχει καταθέσει θα ζητήσει άδεια για άλλα δυο τουλάχιστον υβριδικά - υδροηλεκτρικά, στα Δίστρατα με δεξαμενές των 300.000 κ..μ. + 330.000 κ.μ. και στον Αγ. Ιωάννη με δεξαμενές των 80.000 κ.μ. + 75.000 κ.μ. Αλλά η όρεξη έχει ανοίξει και στις άλλες εταιρίες μονοπώλια της ενέργειας, και ήδη έχουν δοθεί οι πρώτες άδειες στην “Κ. Σάρρρας” για 10 MW στην “Στρογγυλή Κορυφή” με γιγάντιες Α/Ν των 2 MW έκαστη και διάμετρο πτερωτής τα 72.
 • Επειδή όπως έχει κατατεθεί στην μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του πρώτου αδειοδοτημένου από τη ΡΑΕ υβριδικού – υδροηλεκτρικού έργου αλλά και όπως σημειώνεται στα σχέδια της υδρολογικής μελέτης προβλέπονται τουλάχιστον τρεις υδρογεωτρήσεις προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε νερό για την αρχική πλήρωση αλλά και τη συνεχή εξάτμιση των υδατοδεξαμενών. Σύμφωνα με την μελέτη συνολικά αναμένεται εξάτμιση 48500 κ.μ. ετησίως τα οποία από ότι φαίνεται η εταιρεία προτιμά να αντλεί από τρεις υδρογεωτρήσεις (στο χάρτη οι γεωτρήσεις σημειώνονται στις τοποθεσίες Αγιά Ειρήνη, μεταξύ Σέμπρωνα και Πρασέ και μεταξύ Σπίνας και Καντάνου) και παρότι από το μελετητή προτείνεται ως καλύτερη λύση η υδρομάστευση των ρεμάτων. Με αυτό τον τρόπο αποκτούν πρόσβαση και δικαιώματα εκτός από τη γη, τον αέρα και στα νερά του τόπου μας για τα επόμενα 50 τουλάχιστον χρόνια, όπως προβλέπουν τα συμβόλαια τους με απρόβλεπτες δυσμενείς συνέπειες στον υδροφόρο ορίζοντα των γύρων χωριών.
 • Η εταιρεία, με την περιβαλλοντική μελέτη προσπαθεί να μας καθησυχάσει και πείσει ότι οι επεμβάσεις του έργου στο φυσικό περιβάλλον του Αποπηγαδιού θα είναι αμελητέες. Όμως σύμφωνα με τα στοιχεία που η ίδια δίνει στην ΜΠΕ, θα ανοιχτούν ακόμα μερικά χιλιόμετρα δρόμων πέρα από αυτό των 6 χλμ που έχει ήδη ανοίξει, θα σκαφτούν χιλιόμετρα χαντακιών για τους αγωγούς νερού και ρεύματος, θα χτιστούν κέντρα ελέγχου του έργου και εργοστάσια για τα υδροηλεκτρικά, και θα ριχτούν 3800 κ.μ. + 4700 κ.μ. μπετόν για τις δυο δεξαμενές, ενώ για την βάση της κάθε Α/Ν απαιτούνται 507 κ.μ. μπετόν. Αυτά μόνο για το συγκεκριμένο έργο. Αν συνυπολογίσουμε και τα άλλα έργα που ήδη έχουν αδειοδοτηθεί ή πρόκειται να αδειοδοτηθούν από τη ΡΑΕ με το 5πλασιο μεγέθους υβριδικό στα Δίστρατα (το οποίο σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας πέρυσι στον τύπο θα συνοδεύεται από 20 επιπλέον Α/Ν), το περίπου όμοιο στον Άγιο Ιωάννη και τις 37 (37+6=43) τουλάχιστον μέχρι τώρα αδειοδοτημένες Α/Ν, αλλά και τα αντίστοιχα έργα της “Κ. Σάρρας” μπορούμε να φανταστούμε την τεράστια οικολογική καταστροφή που θα υποστεί το Αποπηγάδι, που μέχρι χθες ήταν χωρίς δρόμους απάτητο και αμόλυντο ενώ αύριο σχεδιάζεται να μετατραπεί σε μια βιομηχανική ζώνη παραγωγής ΑΠΕ, σε μια νέα, σύγχρονη “Πτολεμαΐδα”.Επίσης σύμφωνα με το υπόμνημα της Ελληνικής Ορνιθολιγικής Εταιρείας για το αιολικό πάρκο των τριών Α/Ν στο Αποπηγάδι, που έχουμε καταθέσει στο ΣΤΕ, «Η κατασκευή ΑΣΠΗΕ στην περιοχή θα έχει ως αποτέλεσμα: α) την συρρίκνωση του βιοτόπου τροφοληψίας των ειδών της πανίδας και μακροπρόθεσμα αλλαγές στις χρήσεις γης με ότι αυτό συνεπάγεται για την κτηνοτροφία και τα πτωματοφάγα αρπακτικά (γύπες), β) την καταστροφή του βιοτόπου και της φυσικής βλάστησης λόγω των εκτεταμένων γηπέδων αλλά κυρίως λόγω του οδικού δικτύου προσπέλασης, αφού απαιτούνται δρόμοι φάρδους 6-12 μέτρων για την μεταφορά των ανεμογεννητριών (60-70) τόννων έκαστη), γ) την ενόχληση και εκτόπιση των πουλιών από τους διαδρόμους πτήσης τους και δ) την άμεση θανάτωση των πουλιών λόγω πρόσκρουσης στις πτερωτές των Α/Ν.» Επιπλέον και όπως πλην εμμέσως και σαφώς παραδέχεται και η ορνιθολογική μελέτη που η εταιρεία καταθέτει για το υβριδικό - υδροηλεκτρικό, με τις τεράστιες ανοικτές υδατοδεξαμενές, δημιουργούνται επιπρόσθετοι κίνδυνοι θανάτωσης των πουλιών, είτε με πνιγμό, είτε με πρόσκρουση στις Α/Ν καθώς θα έρχονται να πιουν νερό.
 • Η πολιτεία, η Περιφέρεια και το ΥΠΕΚΑ, αντί της δημόσιας διαβούλευσης και της πρότερης ενημέρωσης μας για τα σχέδια τους, επέλεξαν να κινηθούν «υπόγεια» και με άμεση συνεργασία την “Αιολική Μουσούρων”, ως νέος “Δούρειος Ίππος” μας φέρνουν σήμερα προ τετελεσμένων γεγονότων. Οι τρεις Α/Ν που μέχρι χθες μας έλεγαν σήμερα έχουν γίνει 43 που έχουν πάρει ήδη άδεια μαζί με ένα υβριδικό - υδροηλεκτρικό που σύντομα όπως προκύπτει από την μελέτη που κατέθεσαν θα γίνουν τουλάχιστον τρία. ( και τα οποία θα συνοδεύονται από άγνωστο τελικά επιπλέον αριθμό Α/Ν). Ενώ στην πρώτη άδεια για τις 3 Α/Ν έγραφαν ότι στο Αποπηγάδι δεν υπάρχουν νερά!Όσο αναφορά την τήρηση των όρων της περιβαλλοντικής μελέτης για το υβριδικό που η εταιρεία υπόσχεται, δεν την πιστεύουμε γιατί ήδη με το ξεκίνημα των εργασιών έχει υποπέσει σύμφωνα με τη διεύθυνση δασών Χανίων (αρ. πρωτ. 1906/16-04-2010) σε σοβαρή παράβαση στην κατασκευή του δρόμου πρόσβασης που τον έφτιαξε με πολύ μεγαλύτερο πλάτος από ότι επιτρεπόταν, καταπατώντας και καταστρέφοντας το περιβάλλον. Το κυριότερο όμως ο τρόπος που η πολιτεία σε συνεργασία με την εταιρεία μας αντιμετώπισαν όλο αυτό το διάστημα που εμείς υπερασπιζόμασταν το αυτονόητο, δηλαδή τις περιουσίες μας και τον τόπο μας, ήταν τουλάχιστον απαράδεκτος: Διέταζε τα ΜΑΤ να συλλαμβάνουν ακόμη και ενενηντάχρονους γέροντες, ενώ μας μήνυαν κατ΄επανάληψη γιατί τάχατες είμασταν στο εργοτάξιο τους! Αν αυτό δεν είναι σύγχρονη κατοχή και υποδούλωση τότε τι είναι; Μετά από όλα αυτά, με τον τρόπο που κινήθηκε η συγκεκριμένη εταιρεία και με τον τρόπο που μας αντιμετώπισε, πάντα σε αγαστή συνεργασία με την πολιτεία, είναι προφανές ότι είναι ανεπιθύμητη στον τόπο μας δια παντός.
 • Δεν θα κουραστούμε να επαναλάβουμε για μια ακόμα φορά την πρόταση μας - που είναι και η μόνη δίκαιη λύση - και που την φωνάζουμε εξαρχής: Αν η πολιτεία επιθυμεί να γίνουν έργα ΑΠΕ στο Αποπηγάδι, πρέπει πρώτα να ακυρώσει όλες τις μέχρι τώρα διάτρητες και παράνομες διοικητικές πράξεις, να μας επιστρέψει τις περιουσίες που μας έχει αρπάξει, και στην συνέχεια να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι για να συζητήσουμε με ανοικτά χαρτιά. Εμείς απαιτούμε -και μόνο τότε θα επιτρέψουμε- τα όποια έργα ΑΠΕ γίνουν στην περιοχή μας, να γίνουν με τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας και με συμμετοχή των δήμων στις επενδύσεις και στα κέρδη. Το παράδειγμα στην Ανάβρα της Μαγνησίας, αλλά και πολλά άλλα στο εξωτερικό μας είναι γνωστά.

Η συνέχιση του αγώνα μας μέχρι την πλήρη δικαίωση του είναι δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη. Για όλα τα παραπάνω ζητούμε από την ΤΕΔΚ Χανίων, τις Δημοτικές αρχές, παλιές και καινούργιες και από το σύνολο των δημοτικών συμβούλων να καταψηφίσουν την ΜΠΕ και να εκφράσουν στην πολιτεία, στο ακέραιο τις ενστάσεις μας, λαμβάνοντας υπ όψιν τις απόψεις μας και τις προτάσεις μας, χωρίς υπεκφυγές και αναστολές και να νωμοδοτήσουν παντελώς αρνητικά για την κατασκευή αυτού του έργου που θα καταπατήσει της περιουσίες μας, θα υποθηκεύσει τον υδροφόρο ορίζοντα των χωριών μας και θα καταστρέψει το φυσικό περιβάλλον του Αποπηγαδιού χωρίς να ωφεληθεί η τοπική κοινωνία.

Ειδικότερα από την ΤΕΔΚ Χανίων ζητούμε να μην επαναλάβει το ολέθριο για εμάς σφάλμα της 28ης Ιουλίου 2010 όπου σε συνεδρίαση της, έδωσε εν αγνοία μας το “πράσινο φως” (όπως διαβάσαμε στις τοπικές εφημερίδες) στην εταιρεία “Κ. Σάρρας” για τις γιγάντιες επενδύσεις της σε Α/Ν των 1000 MW και την μεταφορά του ρεύματος από την Κρήτη στην Αθήνα. Με αποτέλεσμα σήμερα η ΡΑΕ να έχει αδειοδοτήσει αυτό το έργο που θα αλώσει όχι μόνο το Αποπηγάδι, αλλά και την Κρήτη όλη από άκρη σε άκρη.


Οι υπογράφοντες: Κάτοικοι - ιδιοκτήτες από τα χωριά του Αποπηγαδιού και πολίτες - κάτοικοι των όμορων χωριών
Κωστας Κωνσταντινιδης (guest) 24 Nov 2010 09:22
in discussion Γενικά / Γενικά » Αιολικά Πάρκα: Δόγματα και καλοπροαίρετες αιρέσεις

Περιβαλλοντικη Πρωτοβουλια Ν. Κιλκις

by Κωστας Κωνσταντινιδης (guest), 24 Nov 2010 09:22

Το Δεκέμβρη του 2001 δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ (1680/Β’/17-12-2001) Απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού με τίτλο Χαρακτηρισμός ως ιστορικού τόπου της Νήσου Γυάρου και ως ιστορικών διατηρητέων μνημείων όλων των κτιρίων του Στρατοπέδου της Γυάρου. Στην Απόφαση διαβάζουμε: «Χαρακτηρίζουμε ως ιστορικό τόπο που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 1469/50, τη νήσο Γυάρο ή Γιούρα που βρίσκεται στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων και διοικητικά υπάγεται στο Δήμο Άνω Σύρου, διότι αποτελεί σημαντικό χώρο ιστορικής μνήμης που έχει αναπόσπαστα συνδεθεί με την ιστορία της νεώτερης Ελλάδας.. Αποτελεί ζωντανή μαρτυρία των αγώνων του ελληνικού λαού για ελευθερία και δημοκρατία, σύμβολο καταδίκης των βασανιστηρίων και του περιορισμού των δημοκρατικών ελευθεριών».

Είχε προηγηθεί, τρείς μήνες νωρίτερα, ανάλογη Απόφαση του Υπουργού Αιγαίου (ΦΕΚ 772/Δ’/19-9-2001) με την οποία «..χαρακτηρίζονται διατηρητέα το κτίριο των φυλακών καθώς και όλα τα κτίρια , εγκαταστάσεις και κατασκευές που βρίσκονται στις περιοχές των πέντε (5) όρμων της νήσου Γυάρου…» επειδή: «Αποτελούν στο σύνολό τους χώρο μνήμης για όλους τους Έλληνες, βωμό ελευθερίας της σκέψης και των ιδεών και σημάδεψαν την ιστορία της νεότερης Ελλάδας».

Το Φλεβάρη του 2005 εγκρίθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού η μελέτη που είχε ανατεθεί και εκπονηθεί από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για την ανάδειξη του ιστορικού τόπου της Γυάρου. Τα μεγαλεπήβολα αυτά σχέδια (που προβλέπανε και την έκδοση Π.Δ. για τον καθορισμό χρήσεων γης στο νησί), ακολούθησε η πλήρης εσκεμμένη εγκατάλειψη του νησιού και ….η προώθηση της «ευφάνταστης» ιδέας των αιολικών βιομηχανικών εγκαταστάσεων.

Η ιστορία του επιχειρηματικού ενδιαφέροντος για τέτοιου είδους εγκαταστάσεις ξεκινάει ήδη από το 2005. Οι Όμιλοι που ενδιαφέρονται για την επένδυση, εγκατεστημένη ισχύ περίπου 300 MW που αντιστοιχούν σε 100 ανεμογεννήτριες 3 MW ύψους περίπου 150 μ., καλλιεργούν εντέχνως το έδαφος: αποδέχονται βέβαια την ύπαρξη του «Ιστορικού Τόπου», «κόπτονται» για την εγκατάλειψή του, προτείνουν την «αξιοποίηση» και την περιβαλλοντική του «προστασία» μέσω των δικών τους επενδυτικών σχεδίων: «Όμορφος κόσμος ηθικός αγγελικά πλασμένος».

Στην Ελευθεροτυπία (25.9.2010) δημοσιεύτηκε άρθρο με τίτλο: « Ξεπαγώνουν μετά 5 έτη το αιολικό πάρκο της Γυάρου». Το δημοσίευμα αναφέρει: Σύμφωνα με πληροφορίες το γραφείο της αντιπροεδρίας (εννοεί της Κυβέρνησης) σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, που είναι αρμόδιο για τον ιστορικό τόπο όπου φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν χιλιάδες ‘αντιφρονούντες’ την περίοδο της χούντας, έχουν ανοίξει ξανά τους φακέλους των προτάσεων που έχουν υποβάλει, ήδη από το 2005, οι επιχειρηματίες Γ. Μπόμπολας (Ελλάκτωρ) και Παρασκευαϊδης-Περιστέρης (κοινοπραξία J&B Αβαξ και ΓΕΚΤΕΡΝΑ), εξετάζοντας τρόπους ώστε να ‘χαλαρώσει’ το καθεστώς που απαγορεύει την οικονομική εκμετάλλευση.

Έτσι επιχειρείται να τροποποιηθεί το πλαίσιο προστασίας που διέπει τη Γυάρο, χωρίζοντας ουσιαστικά το νησί στα δύο, στην ιστορική ζώνη, που θα περιλαμβάνει τα διατηρητέα κτίρια (φυλακές, θεατράκι, νεκροταφείο, διοικητήριο και άλλες εγκαταστάσεις) και σε περιοχές όπου θα είναι δυνατή η επιχειρηματική αξιοποίηση». Έτσι λοιπόν η ιστορική μνήμη υποβαθμίζεται χάριν κερδοσκοπικών επιχειρηματικών σχεδίων.

Ο Δήμαρχος Άνω Σύρου σε συνέντευξή του (εφημερίδα Ο Λόγος των Κυκλάδων 30-9-10) ανακαλύπτει ότι: «Το νησί είναι προικισμένο με έναν ανεκμετάλλευτο και ανεξάντλητο φυσικό πλούτο. Στο νησί φυσούν δυνατοί άνεμοι, δηλαδή στην επιστημονική ορολογία, διαθέτει πολύ υψηλό αιολικό δυναμικό, η εκμετάλλευση του οποίου θα μπορούσε να συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος και σε πλήθος ωφελειών σε τοπικό αλλά και σε εθνικό επίπεδο». Και βαρύγδουπα αποφαίνεται: «Σε αντίθεση με το παρελθόν, το ιστορικό νησί, σήμερα θα μπορούσε να προσφέρει μόνο θετική ενέργεια, δηλ. καθαρή αιολική ηλεκτρική ενέργεια και να συμβάλλει με τον πιο άμεσο τρόπο στην προστασία του περιβάλλοντος. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασωθούν από την ερείπωση και ερήμωση τα κτήρια και κυρίως να διατηρηθεί η ιστορική μνήμη».

Βέβαια τα πράγματα δεν είναι και τόσο εύκολα, για όλους αυτούς τους υποστηρικτές της υπεράνω φύσης και θεσμών, «ιερών και οσίων» «αξιοποίησης» του ανέμου, γιατί δυστυχώς υπάρχουν ακόμα κάποιοι «οπισθοδρομικοί» νομικοί περιορισμοί που λένε για παράδειγμα, ότι «ιστορικοί τόποι» και «βιομηχανικές αιολικές εγκαταστάσεις» δε συνάδουν. Πρόκειται, κατά τον κ. Δήμαρχο, για «εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν» για να βοηθηθούν όλοι αυτοί οι «αξιόπιστοι επενδυτές» που «διαθέτουν την κατάλληλη τεχνογνωσία και οικονομική δυνατότητα υλοποίησης».

Τι είναι όμως αυτή η τόσο εκθειασμένη μαζική ηλεκτροπαραγωγή από τεράστιες ανεμογεννήτριες; Σύμφωνα λοιπόν με εμπεριστατωμένες τεχνικο-επιστημονικές κριτικές που πηγάζουν από τη διεθνή εμπειρία:

 • Είναι αναποτελεσματική, από τη φύση της απρόβλεπτη και αυξομειούμενη χωρίς να αποθηκεύεται.
 • Δεν μπορεί να μας απαλλάξει από τις ρυπογόνες ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες αλλά λειτουργεί συμπληρωματικά. Όσο αυξάνει η συμμετοχή της απαιτείται η κατασκευή πρόσθετων συμβατικών σταθμών για εφεδρεία, των οποίων η παράλληλη υπολειτουργία κοστίζει οικονομικά και περιβαλλοντικά.
 • Προκαλεί ανισορροπία στο σύστημα διανομής απαιτώντας πολυδάπανα συμπληρωματικά δίκτυα και αυτοματισμούς που τα πληρώνει ο καταναλωτής.
 • Οι τεράστιες επιδοτήσεις που απολαμβάνουν οι βιομηχανικές αιολικές εγκαταστάσεις, θα είχαν ασύγκριτα θεαματικότερα αποτελέσματα επενδυόμενες σε άλλους τομείς όπως, για παράδειγμα, η υιοθέτηση και εφαρμογή σοβαρών πολιτικών εξοικονόμησης ενέργειας στα κτήρια.
 • Προσφέρει θέσεις εργασίας ουσιαστικά εκεί που παράγονται οι μηχανές, με ελάχιστες στους τόπους εγκατάστασης (αναλογία 30 προς μία).

Σε σχέση με το περιβάλλον, αυτές οι βιομηχανικές αιολικές εγκαταστάσεις:

 • Απειλούν με πρωτοφανή τρόπο την βιοποικιλότητα αλώνοντας και κατακερματίζοντας τα τελευταία οχυρά χλωρίδας και πανίδας
 • Αλλοιώνουν ανεπανόρθωτα το ανάγλυφο των νησιών μας παραβιάζοντας την κλίμακα του τοπίου, του σημαντικότερου εθνικού μας πόρου, με χωματουργικά, δρόμους, δίκτυα ρεύματος, μηχανές ύψους έως 150 μ. κλπ.
 • Επί πλέον, ειδικά για τη Γυάρο, προσβάλλουν βάναυσα την ιστορική μνήμη ενός ολόκληρου λαού, κάτι πού από μόνο του θα έπρεπε να αποκλείει, χωρίς δεύτερη σκέψη, οποιαδήποτε πρόταση βιομηχανικής αξιοποίησης οποιασδήποτε περιοχής χαρακτηρισμένης ως ιστορικού τόπου.

Επισημαίνουμε, επίσης, ότι το νησί αποτελεί δημόσιο κτήμα. Η Πολιτεία δηλ. ψάχνει τρόπους για να παραδώσει στους επενδυτές δημόσια γη προς εκμετάλλευση. Επενδυτές οι οποίοι ισχυρίζονται, ότι όχι μόνο «δε θα θιγεί το περιβάλλον» αλλά ότι «θα δημιουργηθούν υποδομές και θέσεις εργασίας» και ότι «θα δοθεί δυνατότητα για ανάδειξη της ιστορίας του νησιού». Και κάποιοι τοπικοί άρχοντες όχι μόνο τους πιστεύουν αλλά και προπαγανδίζουν το «πατριωτικό» έργο αυτών των επενδυτικών Ομίλων.

Η βιομηχανία των ανεμογεννητριών (παραγωγή, εγκατάσταση, εκμετάλλευση) αποτελεί ένα διεθνώς ισχυρότατο λόμπυ με τεράστια προπαγανδιστική δύναμη που ποντάρει ουσιαστικά στο κέρδος, όσο γίνεται πιο εύκολο (καλύτερα εκεί που δεν υπάρχουν ή ελαχιστοποιούνται τυχόν κοινωνικοί, περιβαλλοντικοί ή χωροταξικοί περιορισμοί), στις δημόσιες επιδοτήσεις (κοινοτικές, εθνικές), στην αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, που χρησιμοποιεί ως πρόσχημα την κλιματική αλλαγή και καλύπτεται πίσω από την ομπρέλα της λεγόμενης «πράσινης ανάπτυξης».

Υπενθυμίζουμε ότι η νήσος Γυάρος και η πέριξ αυτής θάλασσα έχει χαρακτηριστεί, αφενός, Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) της ορνιθοπανίδας και, αφετέρου, έχει προταθεί ως πυρήνας προστασίας των ιθυοαποθεμάτων και ανανέωσης του θαλασσίου πλούτου της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής.

Εν κατακλείδι ως Δημοτική Κίνηση:
Είμαστε αντίθετοι σε κάθε είδους πρόταση βιομηχανικής ή οικονομικής εκμετάλλευσης του ιστορικού τόπου και όλης της νήσου Γυάρου. Οι μόνες επιτρεπτές επεμβάσεις στο νησί είναι αυτές που προβλέπονται από την εγκεκριμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Εξάλλου στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και οι προτάσεις που στις αρχές του 2007 διατύπωσαν, με πρωτοβουλία τους, 200 βουλευτές όλων των κομμάτων της Βουλής (Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ – ΚΚΕ – ΣΥΡΙΖΑ).

Ανάλογη πρόταση, που πράγματι θα βοηθήσει τη Σύρα και την Ελλάδα, διατυπώνει και η Δημοτική μας Κίνηση:

 1. Να σταματήσει η αυθαίρετη βόσκηση και η καταπάτηση του νησιού.
 2. Αποκατάσταση-ανάδειξη όλων των κτηριακών εγκαταστάσεων και του φυσικού περιβάλλοντος.
 3. Δημιουργία ιστορικού μουσείου – αίθουσας συναντήσεων – χώρων εκθέσεων και εκδηλώσεων στη διαπαιδαγώγηση των ιδανικών της ελευθερίας και της δημοκρατίας – φύλαξης του χώρου.
 4. Δρομολόγηση από τη Σύρο, με ευθύνη του Δήμου πλοιαρίου επισκέψεων στη Γυάρο, ιδίως κατά την τουριστική περίοδο.

Για τη Δημοτική Κίνηση «ΣΥΡΑ με λογισμό και μ’όνειρο»
Ανδρέας Τζίνης, Επικεφαλής
Δ.Κ., Τηλ./φαξ: 22810-84064 & 6974 389836
Ντίνος Ξένος, μέλος Γραμματείας, 22810-87804
www.ermou-poli.org
moc.liamg|ilop.uomrekd#moc.liamg|ilop.uomrekd

kerkyra.jpg

Όπως πιθανότατα γνωρίζετε, υπάρχουν εδώ και καιρό σχέδια για την ανάπτυξη θαλάσσιου αιολικού πάρκου στη βορειοδυτική Κέρκυρα, γύρω από τα Διαπόντια νησιά. Μάλιστα στις 6 Ιουλίου δημοσιοποιήθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής η προκαταρκτική χωροθέτηση θαλάσσιων αιολικών πάρκων, η οποία περιλαμβάνει και δύο περιοχές ανάμεσα στους Οθωνούς, την Ερείκουσα και το Μαθράκι. Είναι επίσης γνωστή η αντίθεση των κατοίκων και φορέων της περιοχής στη δημιουργία αυτού του αιολικού πάρκου λόγω των καταστροφικών περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων που θα έχει στην περιοχή αλλά και σε ολόκληρη την Κέρκυρα.

Στο άρθρο αυτό θα θέλαμε να ασχοληθούμε με την τεχνική και οικονομική πλευρά του ζητήματος. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η κατασκευή αυτών των γιγάντιων αιολικών πάρκων θα προσφέρει φτηνή και πράσινη ενέργεια και θα βοηθήσει στην καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Είναι πράγματι έτσι;

Ως γνωστόν, αιολικά πάρκα (χερσαία και θαλάσσια) λειτουργούν εδώ και πάνω από 10 χρόνια στη Βόρεια Ευρώπη (Δανία, Αγγλία, Ολλανδία, Γερμανία) και οι εκεί εμπειρίες μπορούν να μας οδηγήσουν σε κάποια συμπεράσματα.

Πρώτα από όλα, το βασικό πρόβλημα είναι ότι ο αέρας (σε αντίθεση π.χ. με το νερό) δεν μπορεί να μεταφέρει πολλή ενέργεια. Για αυτό το λόγο, ενώ μια μικρή σε μέγεθος υδροηλεκτρική τουρμπίνα μπορεί να παράγει πολλά μεγαβάτ ισχύος, για να επιτευχθεί το ίδιο αποτέλεσμα με ανεμογεννήτριες χρειαζόμαστε πολλές ανεμογεννήτριες τεραστίων διαστάσεων οι οποίες και κοστίζουν πανάκριβα και έχουν τα γνωστά προβλήματα της οπτικής, ηχητικής και ηλεκτρομαγνητικής ρύπανσης.

Δεύτερο, το ρεύμα που παράγουν οι ανεμογεννήτριες είναι στην πραγματικότητα μόνο ένα μικρό ποσοστό της ονομαστικής τους ισχύος γιατί πολύ απλά λειτουργούν μόνο όταν ο άνεμος φυσάει με μια συγκεκριμένη ένταση (περίπου από 4 μέχρι 8 μποφώρ). Από μετρήσεις που έχουν γίνει στην Ολλανδία και τη Δανία προκύπτει ότι η απόδοση των ανεμογεννητριών στη θάλασσα φτάνει το πολύ μέχρι το 30% [1].

Τρίτο και πολύ σημαντικό είναι ότι το ρεύμα που παράγουν οι ανεμογεννήτριες αυξομειώνεται συνεχώς, ανάλογα με τον άνεμο, κάτι που μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για το δίκτυο. Αυτό θα πρέπει να το εξηγήσουμε λίγο πιο λεπτομερειακά. Λοιπόν, το βασικό πρόβλημα της ηλεκτρικής ενέργειας είναι ότι ΔΕΝ ΑΠΟΘΗΚΕΥΕΤΑΙ. Δεν υπάρχουν ούτε κατά διάνοια μπαταρίες που να μπορούν να αποθηκεύσουν τις ποσότητες ηλεκτρικού ρεύματος που διαχειρίζεται η ΔΕΗ. Άρα, για να μην καταρρεύσει το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει η ενέργεια που προσφέρεται στο δίκτυο κάθε στιγμή να είναι ακριβώς ίση με την ενέργεια που καταναλώνεται. Όταν λοιπόν αυξάνεται η κατανάλωση ενέργειας πρέπει να αυξάνεται και η παραγωγή και αντίστοιχα όταν μειώνεται η κατανάλωση να μειώνεται και η παραγωγή.
Στο σχεδιάγραμμα φαίνεται η αυξομείωση του φορτίου του δικτύου κατά τη διάρκεια μιας ημέρας, συγκεκριμένα τις 28/06/2010 [2]:

Τι γίνεται τώρα αν προσθέσουμε στο δίκτυο ανεμογεννήτριες; Η παραγωγή ρεύματος από τις ανεμογεννήτριες παρουσιάζει τεράστιες αυξομειώσεις σε επίπεδο ημερών αλλά και ωρών και λεπτών ανάλογα με τον άνεμο. Στο σχεδιάγραμμα βλέπουμε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΟΛΕΣ τις ανεμογεννήτριες της Γερμανίας σε διάστημα ενός έτους [3].

Το ηλεκτρικό δίκτυο της Ελλάδας σήμερα πολύ απλά ΔΕΝ μπορεί να απορροφήσει αυτές τις αυξομειώσεις. Για να μπορέσει το δίκτυο να «σηκώσει» όλη την ισχύ που θέλουν να εγκαταστήσουν, θα πρέπει πρώτα να επενδυθούν κάποια δισεκατομμύρια για την αναβάθμιση του δικτύου [4]. Στην Αγγλία, [5] εταιρείες που διαχειρίζονται αιολικά πάρκα πληρώνονται από το κράτος για να ΜΗΝ λειτουργούν τις ανεμογεννήτριές τους κάποιες μέρες, γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα κινδύνευε να καταρρεύσει το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

Πουθενά ανά τον κόσμο δεν έχει κλείσει ούτε ένα θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο λόγω της εγκατάστασης ανεμογεννητριών. Κάτι τέτοιο είναι εξ’ ορισμού αδύνατο αφού, όπως είδαμε, η αιολική ενέργεια λόγω των αυξομειώσεων μόνο επικουρικά μπορεί να λειτουργήσει.

Πάμε να δούμε και το κόστος. Στόχος του νομοσχεδίου της κυβέρνησης είναι να πετύχει 40% διείσδυση αιολικής ενέργειας μέχρι το 2020. Η ετήσια κατανάλωση είναι 60 TWh, άρα με μέσο όρο επιδότησης 150 ευρώ/MWh, το κόστος θα φτάσει τα 3.6 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως [6]! Άρα και το επιχείρημα ότι «ο άνεμος είναι δωρεάν» καταρρέει, αφού αυτόν τον άνεμο θα τον πληρώνουμε όλοι μας πανάκριβα, είτε μέσα από τα τιμολόγια της ΔΕΗ είτε μέσω τοκογλυφικών δανείων από το ΔΝΤ και την ΕΕ.

Συμπερασματικά, το κόστος της αιολικής ενέργειας είναι πολλαπλάσιο από το κόστος κάθε άλλης μορφής ενέργειας. Για αυτόν το λόγο έχει σταματήσει η κατασκευή πολλών αιολικών πάρκων στη Βόρεια Ευρώπη. Το ζητούμενο της ιστορίας τελικά δεν είναι ούτε το φαινόμενο του θερμοκηπίου ούτε η φτηνή και πράσινη ενέργεια. Το ζητούμενο είναι, ως συνήθως, ποιοι θα μοιραστούν τα δισεκατομμύρια των επιδοτήσεων. Οι μεγάλες κουβέντες περί πράσινης ενέργειας και σωτηρίας του πλανήτη είναι «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα». Και το κόστος θα το πληρώσουμε πάλι εμείς, μόνο που αυτή τη φορά δε διακυβεύονται μόνο κάποια χρήματα αλλά η ίδια η επιβίωση των κατοίκων της Κέρκυρας.

htpp://greencorfu.com

Πηγές
[1]: J.Etherington, The Wind Farm Scam
[2]: Διάγραμμα βασισμένο σε επίσημα δημοσιευμένα στοιχεία της ΔΕΣΜΗΕ ΑΕ, http://www.desmie.gr/content/index.asp?parent_id=44&cat_id=102&lang=1&curcat=1225
[3]: Διάγραμμά από την ιστοσελίδα: http://www.windenergie-getallen-halkema.org//twee3.html
[4]: Αντώνης Χριστοφίδης και Νίκος Μαμάσης, Σχόλια για το νομοσχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, http://www.itia.ntua.gr/getfile/945/1/documents/2010-01-sxolia-nomosxedio-aiolikis.pdf
[5]: Telegraph, 19/06/2010, http://www.telegraph.co.uk/earth/energy/windpower/7840035/Firms-paid-to-shut-down-wind-farms-when-the-wind-is-blowing.html
[6]: Αντώνης Χριστοφίδης, http://windwatch.gr/forum/t-237896/4

Δημήτρη,σου προβάλλει 13 (δεκατρείς) σοβαρούς λόγους και όχι 2 για τους οποίους έχει αντιρρήσεις
ως προς τις ανεμογενήτριες και
εσύ ουσιαστικά δεν έχεις να αντιπαραθέσεις τίποτα εκτός από την αναίδεια σου (Είσαι μηχανικός και δε ντρέπεσαι!.Πριν μιλήσεις δημοσίως θα έπρεπε να έχεις ψάξει λίγο το θέμα…).
Τι να πει κανείς

by takis (guest), 23 Oct 2010 10:11
ornio1

Είναι γνωστό ότι τα αρπαχτικά πουλιά κινδυνεύουν από θανάσιμο χτύπημα όταν βρεθούν στην περιφέρεια περιστροφής των πτερυγίων μιας α/γ. Το 2009 είχε καταγραφεί το χτύπημα ενός όρνιου ( Gyps fluvus) που κατέληξε σε ολική αναπηρία του σύμφωνα με Κέντρο Περίθαλψης Αγριων Πτηνών. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία αριθμών θανατώσεων πουλιών από α/γ τουλάχιστον στην χώρα μας, αλλά τα λίγα περιστατικά που έχουν καταγραφεί από την Ορνιθολογική Εταιρεία, βεβαιώνουν τον κίνδυνο που διατρέχουν σπάνια και απειλούμενα είδη όπως τα αρπαχτικά.

Στις 19/10/2010 ο αγρότης Χαράλαμπος Κουτεντάκης στα Αστερούσια Κρήτης βρήκε έναν γυπαετό νεκρό κοντά σε α/γ. Η είδηση δημοσιεύτηκε στην τοπική εφημερίδα Αντίλαλος της Μεσσαράς όπου δημοσιεύτηκαν οι διπλανές φωτογραφίες.

ornio2

Τα πτωματοφάγα πτηνά (όρνιο, γυπαετός, γύπας και μαυρόγυπας) βρίσκονται υπό εξαφάνιση στην Ελλάδα, ενώ η Κρήτη διαθέτει τον τελευταίο σημαντικό πληθυσμό της χώρας σε όρνια και μαυρόγυπες. Πολύ σημαντικά για την ισορροπία της τροφικής αλυσίδας, τα αρπαχτικά αυτά τρέφονται με ψόφια ζώα που όμως λιγοστεύουν καθώς η κτηνοτροφία συρρικνώνεται. Επιπλέον κινδυνεύουν από τα δηλητηριασμένα δολώματα που αφήνουν ασυνείδητοι αγρότες για τη θανάτωση άλλων ζώων. Οι α/γ είναι μια νέα αιτία θανάτου των αρπαχτικών που θα προκαλεί περισσότερους θανάτους πτηνών όσο αυξάνεται ο αριθμός α/γ στους τόπους διαβίωσης των αρπαχτικών.

Αν και περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν ζητήσει την εξαίρεση των προστατευόμενων περιοχών (Natura, Ζώνες Ειδικής Προστασίας των Πουλιών) από εγκαταστάσεις αιολικών σταθμών, ο ν. 3851/2010 επιτρέπει την εγκατάσταση α/γ παντού χωρίς εξαιρέσεις. Είναι λυπηρό να διαπιστώνει κανείς ότι η άγρια ζωή της χώρας μας θα συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια εξαιτίας των χιλιάδων ανεμογεννητριών που θα εγκατασταθούν σε ευαίσθητες φυσικές περιοχές.

Θανάσης Μπινιάρης
Μέλος του Δικτύου Οικ. Οργ. Αιγαίου

Σχετ. δημοσίευματα:

http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=771850&srv=12

http://www.tvcreta.gr/website/index.php?option=com_content&view=article&id=1953:2010-10-08-20-04-49&catid=108:ΘΕΜΑΤΑ-ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟΥ&Itemid=775

andros

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ανακοίνωσε προ λίγων ημερών την αδειοδότηση ακόμη 320 ΜW αιολικών σταθμών στην Άνδρο, εκτός από τους τρεις στο Κόρθι και τον έναν στο Μακροτάνταλο, ανεβάζοντας το σύνολο κοντά σε 400 MW.

Πρόκειται για 120 MW από τη ΔΕΗ ανανεώσιμες με συμμετοχή ξένου επιχειρηματία (που έχει σπίτι στην Άνδρο), στην περιοχή του Κάβο Ντόρο και 170 ΜW από τον όμιλο Κοπελούζου στον ορεινό όγκο του Πετάλου, εντός περιοχής NATURA.

Όσο οι εξελίξεις επιταχύνονται το χάσμα της πληροφόρησης διευρύνεται και δυστυχώς οι προβλέψεις μας για μετατροπή της Άνδρου σε αιολική βιομηχανία επιβεβαιώνονται. Η τοπική κοινωνία παραμένει στο σκοτάδι ενώ μαθαίνουμε για προ λίγων ημερών συναντήσεις επιχειρηματιών των επικείμενων αυτών αιολικών σταθμών και πολιτικών (ευρωβουλευτής με σπίτι στην Άνδρο) με τους Δημάρχους του νησιού στο Γαύριο.

Για να δώσουμε μια ένδειξη της κλίμακας παραθέτουμε μερικά μεγέθη:

 1. Οι ανάγκες της Άνδρου είναι περίπου 15 MW.
 2. Το υπάρχον αιολικό του Καλιβαρίου αποτελείται από 9 ανεμογεννήτριες 0.225 MW η καθεμία. Αυτό είναι λίγο περισσότερο από το ένα δέκατο του μεγέθους των εκατοντάδων μηχανών 2 MW εκάστη που προτείνονται. Στο σύνολό του αυτό που προγραμματίζεται είναι 200 φορές μεγαλύτερο.
 3. Τα φαραωνικά αυτά έργα απαιτούν εκατοντάδες χιλιόμετρα καλωδίων και δρόμους τεραστίου πλάτους και ακόμη δύο έργα διασύνδεσης με τους αντίστοιχους υποσταθμούς, απαιτώντας χιλιάδες στρέμματα και απαξιώνοντας δεκάδες χιλιάδες.
 4. Χωροταξική μελέτη δεν υπάρχει.

Είναι αυτή η χωροθέτηση με «λογικούς όρους» και «επιστημονικά καθορισμένα όρια» που εννοεί ο κ. Καλιβρούσης των Οικολόγων Πρασίνων στον αντίλογό του;
Πότε κρίνουν σκόπιμο οι Δήμαρχοι της Άνδρου να ενημερώσουν τους κατοίκους της Άνδρου για το τεράστιο αυτό ζήτημα που αναμένεται να αλλοιώσει ανεπανόρθωτα τη φυσιογνωμία του νησιού ;


Αλέξανδρος Μαβής
Εκπρόσωπος του Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου

παναγια μου!! Εισαι και μηχανικος δε ντρεπεσαι! Πριν μιλησεις δημοσιως θα επρεπε να εχεις ψαξει λιγο το θεμα.. Να σου κανω μερικες ερωτησεις: 1) εχεις παει ποτε σε ενα αιολικο παρκο? προφανως και οχι.. αν πας θα δεις οτι δεν υπαρχει κανενας ενοχλιτικος θορυβος, και οταν υπαρχει θορυβος, υπαρχει ταυτοχρονα και ο πολυ δυνατοτερος θορυβος του αερα! 2) ξερεις αληθεια ποσα πουλια σκοτώνονται απο τις ανεμογεννητριες?? 0,269 πουλια ανα GWh!!! οταν η Ελλαδα καταναλωνει περιπου 11 GW. Επισης οι συμβατικοι σταθμοι σκοτώνουν 5.18 πουλια/GWh. Αλλα αυτο δεν πειραζει κανεναν οικολογο… Οπως επισης και η ΑΝΕΠΑΝΟΡΘΩΤΗ ΠΛΕΟΝ καταστροφη του περιβαλλοντος απο τη καυση του πετρελαιου. 3) ξερεις γιατι δεν εχεις παει σε κανενα αιολικο παρκο? Γιατι ειναι σε πολυ μακρινα κορφοβούνια που μονο βοσκοι πανε, σε αντιθεση με τους οικολογους του καφενειου΄ και που λογικα ποτε δε θα θελησει παει ο μεσος πολιτης, γιατι εκει πανω δεν εχει τιποτα! Μονο αερα και πετρες! Εξάλλου πανευρωπαική ερευνα δειχνει οτι η αποδοχη του κοσμου για τις Α/Γ αυξανεται πολυ οταν αυτες εγκαθιστανται στον τοπο του ερωτώμενου. Οταν δηλαδη τις ζήσει απο κοντα! Ενω εμεις οι εξυπνοι τις αφοριζουμε χωρις να τις δουμε! 5)Οι ανεμογεννητριες δεν ειναι εργοστασια (!!) οπως τις χαρακτήρισες! ημαρτον! Ακομα μαθε οτι στο συμβολαιο της εγκαταστατριας εταιριας περιλαμβανεται και η πληρης αποξήλωσή τους μετα το τελος ζωης τους, αλλα ΚΑΙ η αποκατασταση του χωρου με χωμα και οτι αλλο χρειάζεται. 4) οι ανεμογεννητριες ειναι η πιο αποδοτική μορφή ΑΠΕ που υπαρχει μετα τα υδροηλεκτρικα φραγματα, που για πολλους δεν θεωρουνται ΑΠΕ. Και φυσικα δεν εχουν μεγεθος γηπεδου ποδοσφαίρου!!!! Οι ανεμογεννήτριες που παράγουν 3ΜW εχουν υψος απο 60μ εως 100μ και διάμετρο 100μ. μια τετοια ανεμογεννητρια μπορει να καλυψει τις αναγκες 300 σπιτιων με το καθε σπιτι να καταναλώνει 10ΚW. Η τεχνολογια των χερσαίων Α/Γ εχει φτασει στο ανωτατο σημειο της. Πλεον δεν γινεται ουτε προσπάθια για να αναπτυχθουν περαιτερω αφου ο μονος τροπος να γινουν πιο αποδοτικες ειναι με την αυξηση της διαμέτρου τους.Το μονο που μπορει καποιος να περιμένει ειναι να γινουν πιο φτηνες (αν και ειναι ηδη η πιο φτηνη τεχνολογια ΑΠΕ) αλλα αυτο θα γινει μεσω τις μεγαλης παραγωγης. 6) ναι, πρεπει να υπαρχουν εργοστασια σε ευεδρεία για περιπτωσεις απνοιας (αν και αυτο μπορει να αποφευχθει με ενα πανελληνιο/πανευρωπαικο δικτυο ΑΠΕ) αλλα αυτα τα εργοστασια θα λειτουργουν μονο περιστασιακα και δεν χρειαζεται να καινε λιγνίτη αλλα πχ φυσικο αεριο!

by ΔΗΜΗΤΡΗΣ (guest), 15 Oct 2010 14:02

Στην εκδήλωση της ΕΛΕΤΑΕΝ Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως εργαλείο ουσιαστικής περιβαλλοντικής προστασίας: Ζητήματα εφαρμογής και ερμηνείας της περιβαλλοντικής και δασικής νομοθεσίας, 4.10.2010, κύριοι ομιλητές ήταν οι: Σιούτη (Νομικός), Χατζημπίρος (Καθ. Πολυτεχνείου), Μέλισσας (Καθ. Πολυτεχνείου, Νομικός) και Γλύκας (Δασολόγος).

Κυρίως αναλύθηκε το ζήτημα της απαγόρευσης της εγκατάστασης αιολικών σταθμών σε κηρυγμένες αναδασωτέες εκτάσεις. Με απόφαση του νομικού συμβουλίου του κράτους στις πιο πάνω εκτάσεις απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα μέχρι να τελεσφορήσει η αναδάσωση. Με αφορμή την πρόσφατη αναστολή που έδωσε το ΣτΕ σε αιολικό στη Θίσβη που είχε χωροθετηθεί σε αναδασωτέα περιοχή, προκύπτει ένα νέο εμπόδιο στη χωροθέτηση και εγκατάσταση αιολικών σταθμών.

Το επιχείρημα που ανέπτυξαν οι Σιούτη και Μέλισσας, είναι ότι αφού οι ΑΠΕ πλέον και με νόμο χαρακτηρίζονται υπέρτερου δημοσίου συμφέρονοτος και μπορούν να χωροθετηθούν σε δασικές και προστατευόμενες εκτάσεις πρέπει να χωροθετούνται και σε κηρυγμένες αναδασωτέες. Εύλογα συμπεραίνει κανείς ότι ουσιαστικά η ημερίδα έγινε για να πιέσουν (lobbying) το ΣτΕ στις αποφάσεις του,και περισσότερο την Κυβέρνηση - ήταν παρών ο γ.γ. Δασών Αμοργιανιώτης - να αλλάξει το νόμο για τις αναδασωτέες εκτάσεις και να επιτρέπει εντός αυτών τα έργα ΑΠΕ.

Το ζήτημα της εγκατάστασης ΑΠΕ σε ΖΕΠ και περιοχές NATURA φαίνεται να θεωρούν ότι έχει λυθεί νομικά. Για το θέμα των NATURA και αιολικών σταθμών μίλησε κυρίως ο Χατζημπίρος (όχι από νομικής απόψεως), του οποίου οι απόψεις είναι λίγο πολύ γνωστές: υποστηρίζει ότι τα τεχνικά έργα, όπως τα αιολικά, βοηθούν στην προστασία των περιοχών NATURA, αφού θα υπάρχουν φύλακες που θα καταγγέλουν τις παρανομίες στις περιοχές αυτές… Ο δασολόγος Γλύκας είχε την κλασική άποψη που ακούμε από δασολόγους, που θεωρούν πως ό,τι δεν είναι δάσος υψηλής βλάστησης δεν έχει και οικολογική αξία. Έτσι, θεωρεί ότι μπορεί να μπαίνουν αιολικά σε βουνοκορυφές γιατί υπάρχει θαμνώδης βλάστηση, αλλά όχι σε (πρόσφατα κηρυχθείσες) αναδασωτέες γιατί εκεί θα πρέπει να ξαναγίνει δάσος πρώτα.

Στη συνέχεια υπήρξαν τοποθετήσεις από εκπρόσωπους του ΥΠΕΚΑ, της ΡΑΕ και από κόμματα του ΛΑΟΣ και των Οικολόγων Πρασίνων. Με την εξαίρεση της εκπροσώπου των Οικολόγων που στάθηκε κάπως κριτικά στο θέμα της χωροθέτησης των ΑΠΕ, όλοι οι υπόλοιποι στοιχήθηκαν πίσω από την ΕΛΕΤΑΕΝ, στο τροπάρι «οι καημένοι οι επενδυτές που τους βάζουν συνέχεια εμπόδια».

Από τη πλευρά του Δικτύου Οικ. Οργανώσεων θελήσαμε να αφήσουμε στη Γραμματεία το ενημερωτικό μας κείμενο στην αρχή της ημερίδας, αλλά με παρέμβαση του Προέδρου της ΕΛΕΤΑΕΝ (Παπασταματίου) δε μας επετράπη. Καθώς, όμως, προς το τέλος της ημερίδας λάβαμε το λόγο για 2 λεπτά, ενημερώσαμε τους παρευρισκόμενους για το γεγονός αυτό και πως προφανώς πίσω από αυτή την ενέργεια (να μη μοιράσουμε το υλικό μας) υπάρχει η σκοπιμότητα να τσουβαλιάζονται όλοι όσοι έρχονται σε αντίθεση με τα σχέδια της ΕΛΕΤΑΕΝ ως «φαιδροί» και «ανενημέρωτοι» (ακούστηκε 2-3 φορές μέσα στην ημερίδα ότι όσοι αντιδρούν έχουν φαιδρά επιχειρήματα). «Εκθέτοντάς» τους, λοιπόν, στο ακροατήριο «πετύχαμε» να αφήσουμε τα φυλλάδια στη Γραμματεία για να μπορέσουν να προμηθευτούν όσοι ενδιαφέρονται.

Επισημάναμε, επίσης, το γεγονός ότι τελικά η ΕΛΕΤΑΕΝ και οι συν αυτή «κρύβονται» πίσω από τον όρο ΑΠΕ για να προωθήσουν αποκλειστικά τους αιολικούς σταθμούς. Το λιγότερο από 1% της Επικράτειας που υποστηρίζουν ότι χρειάζονται για να πετύχουμε τους εθνικούς στόχους από αιολική ενέργεια δεν μπορεί να σταθεί, καθώς μετά τη σύμπλευση όλων των αρμόδιων αρχών πίσω από τα επενδυτικά τους σχέδια, αυτοί συνεχίζουν να πιέζουν για περισσότερες νομοθετικές διευκολύνσεις, καθώς και το πόσο τελικά υπάρχει σεβασμός του φυσικού περιβάλλοντος από τους επενδυτές, αφού καθ’ όλη τη διάρκεια των ομιλιών το αντιμετώπιζαν μονάχα σαν ένα ενοχλητικό γραφειοκρατικό εμπόδιο που πρέπει να παρακαμφθεί.


Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου

Σχετικό δημοσίευμα:
http://www.capital.gr/News.asp?id=1059741

Τελευταία νέες προτάσεις, συνεργασίες και σχέδια για μεγάλους Αιολικούς Σταθμούς έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Συγκεκριμένα ανακοινώθηκε η συνεργασία ΔΕΗ και της γαλλικής EDF για έργα αιολικών σταθμών 250MW στη Φλώρινα και 90MW στην Κρήτη. Τα τελευταία, που πρόσφατα πήραν άδεια παραγωγής από τη ΡΑΕ, θα γίνουν στο Αποπηγάδι. Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν εκφράσει τη μεγαλύτερη αντίδραση που έχει εκδηλωθεί μέχρι σήμερα στις τοπικές κοινωνίες.

Στο νομοθετικό πεδίο ο πρόσφατος νόμος της Επιτάχυνσης των ΑΠΕ πρόκειται να συμπληρωθεί από το υπο συζήτηση ακόμη ν/σ Επιτάχυνσης μεγάλων εργων. Οι δύο νομοι μαζί θα εξασφαλίσουν ευνοϊκότατες συνθήκες για τους επιχειρηματίες της αιολικής ενέργειας. Ετσι, όχι μόνο απλοποιούνται οι διαδικασίες αδειοδότησεις και ξεπερνιόνται τα εμπόδια ιδιοκτησιακού καθεστώτος, αλλα και ιδρύεται κυβερνητική επιτροπή που μπορεί να αποφασίζει ερήμην των αρμόδιων υπηρεσιών υπερ της υλοποίησης έργων. Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον είναι το τελευταίο πράγμα που ενδιαφέρει το κράτος μας μπροστά στη βιασύνη να γίνουν άμεσα επενδύσεις.

Μετά την ισοπέδωση των οικισμών και των πόλεων στο όνομα της οικονομικής ανάπτυξης, σειρά έχει η λίγη φύση που είχε μείνει ξεχασμένη. Οι μόνοι που μπορούν πλέον να σταματήσουν το νέο όλεθρο που περιμένει τα βουνά και τα νησιά μας είναι οι τοπικές κοινωνίες. Οι αντιρρήσεις τους πρέπει να γίνουν γνωστές προτού ψηφιστεί ο νόμος fast track γιατί μετά αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την υλοποίηση των έργων.


Σχετικές δημοσιεύσεις:

http://www.kandanos.eu/node/1349

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_1_26/09/2010_416418

Οι ιερές μπίζνες

skiros

Βαβίζοντας προς τις εκλογές του Νοέμβρη, το θέμα των ανεμογεννητριών είναι και πάλι αυτό που κυριαρχεί στο δημόσιο διάλογο που διεξάγεται στην τοπική κοινωνία της Σκύρου. Πριν όμως αναφέρω σε ποιο σημείο βρίσκεται σήμερα η υπόθεση, επιτρέψτε μου να κάνω μια αναδρομή στα γεγονότα.

Όλα ξεκίνησαν πριν λίγα χρόνια, όταν η μονή Μεγίστης Λαύρας παράλληλα με την όποια μοναστική της ενασχόληση αποφάσισε της να επεκτείνει τις δραστηριότητές της και στον τομέα της ενέργειας, κάνοντας μπίζνες αξίας 500 εκ. ευρώ (!) με την εγκατάσταση 111 ανεμογεννητριών στο νότιο μέρος του νησιού.

Για την υλοποίηση των επιχειρηματικών τους σχεδίων, οι καλόγεροι -που φέρονται ως ιδιοκτήτες 37.000 στρεμμάτων- σύστησαν την Αιολική Νότιας Σκύρου Α.Ε. στην οποία η μονή συμμετέχει με 95% και το υπόλοιπο 5% ανήκει στην εταιρεία ΕΝΤΕΚΑ, που ιδιοκτήτης της είναι ο τεχνικός σύμβουλος του έργου. Από την πρώτη στιγμή που έγιναν γνωστές οι επιδιώξεις της μονής για την εγκατάσταση του μεγαλύτερου αιολικού πάρκου στην Μεσόγειο, -των 330 ΜW που αποτελούν το 14% της αιολικής ενέργειας που είναι υποχρεωμένη η χώρα μας να αναπτύξει μέχρι το 2020 (!)- ξεκίνησαν και οι αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία.

Οι ανεπανόρθωτες καταστροφές

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το 80% της συγκεκριμένης έκτασης είναι προστατευόμενη περιοχή Natura 2000, ενώ μεγάλο μέρος της είναι αναγνωρισμένο ως IBA (πολύ σημαντική περιοχή για τα πουλιά) επειδή στη Σκύρο υπάρχει μια από τις σημαντικότερες αποικίες στον κόσμο του υπό εξαφάνιση μαυροπετρίτη (είδους γερακιού). Η εγκατάσταση του τεράστιου αιολικού πάρκου, θα μετατρέψει την περιοχή σε ένα απέραντο λατομείο με μπετόν, υποπροϊόντα εκσκαφών και αδρανή υλικά, και θα προκαλέσει μη αναστρέψιμη καταστροφή τόσο στον φυσικό χώρο διαβίωσης του σκυριανού αλόγου καθώς και στα αρκετά είδη χλωρίδας της περιοχής που βρίσκονται στον κόκκινο κατάλογο IUCN (φυτά της Μεσογείου που απειλούνται με εξαφάνιση). Παράλληλα, η ριζική μεταβολή του τοπίου από τη δημιουργία των μεγάλων έργων οδοποιίας, ορυγμάτων, επιχωμάτων και εκτεταμένων εκχερσώσεων, θα προκαλέσει τεράστιο πλήγμα στον πρωτογενή τομέα παραγωγής του νησιού και στις βασικές πηγές εισοδήματος των κατοίκων, αφού στην περιοχή αναπτύσσεται ο κυριότερος όγκος της κτηνοτροφίας και μελισσοκομίας (σημ: πάνω από 20.000 αιγοπρόβατα και 2000 κυψέλες) ενώ από τις επιχειρηματικές βλέψεις των καλόγερων θα πληγεί ανεπανόρθωτα ο τουρισμός, με συνέπεια να επηρεαστούν αλυσιδωτά και οι υπόλοιπες οικονομικές δραστηριότητες του νησιού.

Ενδεικτικό των παραπάνω, είναι η γνωμοδότηση που έδωσε η Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Υπουργείου στις 17/6/2009, η οποία αναγνωρίζει την περιβαλλοντική ευαισθησία της περιοχής, αναφέρει ότι ενδεχομένως να θιγεί αφού βρίσκεται εντός του Τόπου Κοινοτικής Σημασίας και της Ζώνης Ειδικής Προστασίας, και τονίζει τις σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις οι οποίες θα προκληθούν.

Το Σκυριανό Βατοπέδι

Να σταθούμε όμως και στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των εκτάσεων της μονής καθώς και στον τρόπο απόκτησής τους. Βρισκόμαστε στο 1984 και εν μέσω της αλήστου μνήμης «σοσιαλιστικής κοσμογονίας», όταν οι καλόγεροι έχοντας ως δικηγόρο τον πρώην βουλευτή Ευβοίας του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπαγεωργίου -σκυριανό στην καταγωγή και συμμετέχοντα στην εξεταστική επιτροπή για το Βατοπέδι (!)- εμφανίζουν στο δικαστήριο ως αποδεικτικό στοιχείο κυριότητας στην απαλλοτρίωση 1.935 στρεμμάτων από το Δημόσιο (για να φτιαχτεί ένας ναύσταθμος), κάποια χρυσόβουλα του 10ου αιώνα του Νικηφόρου Φωκά. (Εδώ να επισημάνω, ότι τα εν λόγω χρυσόβουλα μάλλον ήταν πλαστά, καθότι από την ιστορική έρευνα υπάρχει η άποψη ότι η Σκύρος υπαγόταν απευθείας στο Πατριαρχείο, δεν είχε καμία σχέση με την μονή, και η σχέση εξάρτησης δημιουργήθηκε μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης).

Το σκάνδαλο συνεχίστηκε το 1998, όταν οι μπιζναδόροι καλόγεροι έκαναν αγωγή εναντίον του Δημοσίου που τους αμφισβητούσε την κυριότητα στην περιοχή, και παρουσίασαν ξανά τα βυζαντινά χρυσόβουλα ως βασικό στοιχείο κυριότητας. Η μονή κέρδισε την αγωγή και την έφεση, και όταν το Δημόσιο άσκησε αναίρεση στον Άρειο Πάγο (με το δικαιολογητικό ότι δεν είχαν ληφθεί υπόψη κάποια σημαντικά έγγραφα της διεύθυνσης δασών του υπουργείου Γεωργίας στα οποία φαινόταν ότι η περιοχή ήταν δημόσια χορτολιβαδική έκταση), ήρθε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους -το οποίο γνωμοδότησε αντιστοίχως και για τα θέματα της Μονής Βατοπεδίου- εισηγήθηκε την απόσυρση της αναίρεσης και το Δημόσιο παραιτήθηκε (!).

Και το «θαύμα» ολοκληρώθηκε στο άρθρο 15 του δασοκτόνου νόμου 3208/2003 του ΠΑΣΟΚ, όπου σε μια αναφορά για κάποια ιδιωτικά δάση, και -παρόλο που δεν υπήρχε στο αρχικό σχέδιο νόμου- ξαφνικά προστέθηκε η φράση «τα δάση και οι δασικές εν γένει εκτάσεις των περιοχών…….και της νήσου Σκύρου του Νομού Ευβοίας, τα οποία υπόκειντο σε διαχείριση, ως ιδιωτικά, σύμφωνα με την 70534/30-11-1894 διαταγή του υπουργείου Οικονομικών, αναγνωρίζονται ως ιδιωτικά». Δηλαδή, καταργήθηκε το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου με την επίκληση μιας απλής διαταγής του υπουργείου Οικονομικών του 1894 (!).

Τα παράδοξα της απαλλοτρίωσης

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και το ύψος του τιμήματος για την προαναφερθείσα απαλλοτρίωση των 1935 στρεμμάτων, (που σύμφωνα με το Δασαρχείο «μόνο τα 11,8 ήταν γεωργική γη και όλα τα υπόλοιπα δασικού χαρακτήρα»), αφού σύμφωνα και με τον Γ. Σανιδά «τα ποσά που κατέβαλε το Δημόσιο είναι εξωφρενικά». Και αυτό, γιατί κατά έναν παράδοξο τρόπο η έκταση απαλλοτριώθηκε με επταπλάσιο τίμημα (!) από την αγοραστική αξία της εκείνη την εποχή, γεγονός που απέφερε στην μονή 7,5 δισεκατομμύρια δραχμές (!).

Μάλιστα, η αγοραπωλησία έγινε παρακάμπτοντας την γνώμη του Δασαρχείου, και με τον Δήμο Σκύρου να αναρωτιέται προς το Τμήμα Απαλλοτριώσεων του Υπουργείου Οικονομικών για το υπέρογκο τίμημα. Όσο για κάποιες φήμες που ακούγονται εδώ στην Σκύρο, ότι πριν από την απαλλοτρίωση έγιναν κάποιες «περίεργες» αγοραπωλησίες στην περιοχή για να ανέβει το τίμημα, παραμένουν ανεπιβεβαίωτες.

Πράσινη ανάπτυξη και πράσινα άλογα

Είναι προφανές, ότι μιλώντας σήμερα για «πράσινη ανάπτυξη», η θυμηδία που προκαλείται στην κοινή γνώμη είναι αντίστοιχη αυτής που προκαλεί το προεκλογικό πρωθυπουργικό σλόγκαν «υπάρχουν λεφτά». Άλλωστε, o νόμος 3851/2010 που ψήφισαν τον Μάιο σε αγαστή συνεργασία οι πυλώνες του δικομματισμού, -και μάλιστα σε μια περίοδο που η χώρα περνά μια τρομακτική οικονομική ύφεση και καθημερινά εξαπολύεται μια πρωτοφανής επίθεση στα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας- είναι ενδεικτικός του πως αντιλαμβάνονται την «πράσινη ανάπτυξη» τα αστικά επιτελεία. Απροκάλυπτη διευκόλυνση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων για κερδοφορία, για νέες μπίζνες, για καινούργια συσσώρευση πλούτου. Ο Μπερλουσκονισμός βρίσκει χώρο γιατί κάποιοι φροντίζουν να ανοίξουν την δίοδο.

Η κερδοσκοπία οδηγεί στην περιβαλλοντική καταστροφή και πλασάρεται ως φιλοπεριβαλλοντική ενασχόληση, ενώ η καταστολή εναντίον όσων αντιδρούν -όπως έγινε στο Αποπηγάδι Χανίων με την τραμπούκικη επίθεση της αστυνομίας εναντίον του Λευτέρη Παναγιωτάκη- μοιάζει να
είναι το μοναδικό μέσο προκειμένου να πειστούν οι «απείθαρχες» τοπικές κοινωνίες. Είναι προφανές, ότι το νομοσχέδιο δεν αγγίζει ούτε στο ελάχιστο ένα άλλο εναλλακτικό και αναγκαίο μοντέλο για τις ΑΠΕ, καθώς και τις πτυχές που συνδέονται με το κοινωνικό όφελος, την χωροθέτηση των ΑΠΕ, την συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, τις πραγματικές ανάγκες και την προστασία του περιβάλλοντος.

Και τώρα;

Τον Ιούνιο 2010, και με αφορμή την άδεια παραγωγής -και για τις 111 ανεμογεννήτριες- που υπέγραψε η υπουργός περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, δημιουργήθηκε η συντονιστική επιτροπή δράσης των κοινωνικών φορέων και οργανώσεων του νησιού, που εκφράζει την ομόψυχη εναντίωση του συνόλου των κατοίκων της Σκύρου απέναντι στα σχέδια των καλογέρων. Στις αρχές Αυγούστου η συντονιστική επιτροπή οργάνωσε μεγάλη εκδήλωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία της Σκύρου, ενώ την επομένη έγινε συνάντηση των φορέων για τον περαιτέρω προγραμματισμό.

Χαρακτηριστικό από την συγκεκριμένη συνάντηση, είναι η αμηχανία του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Συμεών Κεδίκογλου να πει την άποψή του όταν του ζητήθηκε, αλλά και η παρέμβαση του Γραμματέα ΠΑΣΟΚ Σκύρου που είπε το αμίμητο: «μην τον πιέζετε, είναι νέος βουλευτής και δεν ξέρει» (!!!). Ο αγώνας των Σκυριανών συνεχίζεται αμείωτος, ειδικά ενόψει του υπό ψήφιση Fast Track που εγκρίθηκε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Θεσσαλονίκη στις 10 Σεπτεμβρίου 2010 και αναμένεται να φτάσει στη Βουλή σε περίπου ένα μήνα, περνώντας πρώτα από την Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου (ΕΠΕ).

Το Fast Track επιταχύνει τις διαδικασίες υλοποίησης μεγάλων έργων και στρατηγικών επενδύσεων, με παράλληλη παράκαμψη των μέχρι σήμερα απαιτούμενων από τον νόμο προϋποθέσεων (ουσιαστικά κατάργηση της πρώτης από τις δύο περιβαλλοντικές μελέτες που απαιτούνταν για το σύνολο των έργων ΑΠΕ, αύξηση της ισχύος που δεν χρειάζεται τις 3 άδειες αλλά ούτε καν εξαίρεση αδειών από τη ΡΑΕ, έμφαση μόνο στο οικονομικοτεχνικό κομμάτι της επένδυσης, κ. λ.π).

Όπως είναι προφανές, απέναντι σε αυτήν την σχεδιαζόμενη λαίλαπα, ο αγώνας πρέπει να είναι πολύπλευρος. Πολιτική πίεση με αποφασιστικότητα απέναντι σε βουλευτές και κόμματα, συγκρότηση εσωτερικού μετώπου αντίστασης, και οριζόντια δικτύωση με κινήσεις και φορείς άλλων νησιών (Λήμνος, Άνδρος, Χίος, Λέσβος, κ. λ. π.) που βρίσκονται στο στόχαστρο των διάφορων επενδυτών, ώστε να αντιμετωπιστούν με ευνοϊκότερους συσχετισμούς τα περιβαλλοντοκτόνα σχέδιά τους.


Δημήτρης Γκιβίσης
page 1123...next »
Εκτός όπου αναφέρεται διαφορετικά, οι σελίδες διατίθενται υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Greece.